marți, 11 octombrie 2016

TRAINICE - Enigmă de Costel ANDREESCU

Trimite dezlegarea la,,comentarii,,

10 comentarii:

  1. P. HRISTODULO

    SUB RE DES O L IDE(M) --- SUBREDE # SOLIDE

    RăspundețiȘtergere
  2. ȘUBREDE, SOLIDE (sub Re des O L ide[m]) - cam asta „citesc” eu în imagine.
    Nu sunt sigur de soluție, pentru că nu corespunde cu definiția unui antoverb: problemă enigmistică în care este prezentat un cuvânt sub forma unui text literar sau a unei ilustrații și se cere aflarea antonimului acestuia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ANTOVERB-ul (SNOVERB-ul) clasic antonimul (sinonimul) se "ghiceau" în funcție de numărul de litere date la cheie.În noua formulă se dau indicii enigmistice dezlegătorului-prin imaginile prezentate-pentru a găsi antonimele(sinonimele) la care s-a gândit autorul.Cred că este o îmbunătățire a acestui tip de enigmă.
      Costel ANDREESCU

      Ștergere
    2. Atunci ori schimbăm definiția antoverbului, ori dăm un alt nume acestui tip de problemă...

      Ștergere
    3. Viitorii exegeți vor găsi definiția potrivită (sau îmbunătățită) dacă noua formulă se va impune.În ceea ce privește „alt nume”, dacă aveți o idee ar fi bine venită.
      Costel ANDREESCU

      Ștergere
    4. Ar putea fi ceva de genul „Criptografie antonimică / sinonimică”, pentru că la bază e o criptografie. Ar putea să nu aibă nici titlu, dacă prin definiție se știe că trebuie găsite două antonime / sinonime.

      Ștergere
    5. Eu ași merge pe „antonime/sinonime” la cheie și cu bideterminare care să conducă dezlegătorul la soluția gândită de autor.„Criptografie” nu merge, după mine, deoarece soluția este formată numai din două cuvinte.Să vedem ce spune și inițiatorul noii enigme.
      Costel ANDREESCU

      Ștergere
    6. Prima problemă pe care am publicat-o a fost :

      CAL+DRAC+OROS(fotbalist) și este un REBUS ANTONIMIC

      = CALD#RĂCOROS
      Ar putea primi denumiri de genul : REBUS ANTONIMIC , BIVERB ANTONIMIC / SINONIMIC , CRIPTOGRAFIE ANTONIMICĂ/SINONIMICĂ etc asa cum propune domnul GALL

      Ștergere
    7. Conform „canoanelor” clasice, orice enigmă care are de la patru cuvinte în sus este CRIPTOGRAFIE (cu variantele cunoscute) sau REBUS (dacă sunt numai imagini).Deci eu aș merge pe:BIVERB ANTONIMIC/SINONIMIC (eventual TRIVERB dacă se folosesc trei sinonime sau antonime).
      Costel andreescu

      Ștergere